Negatif Su İzolasyonu Mersin
Negatif Su Yalıtımı
Bodrum kat negatif su yalıtımı, yapıların ilk yapım esnasında yanlış veya eksik yapılan temel perde su yalıtım uygulamaları sonucunda toprak altında bulunan bodrum katlarda su yalıtım problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bodrum kat su yalıtım problemleri bodrum katlarda nem ve rutubet problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Nem, rutubet ve su yalıtım problemleri ise insan sağlığı ile bina sağlığı için son derece problemli ve hemen çözüm üretilmesi gereken bir problemdir. Sürekli perde ve temel betonu su ile maruz kalmasında dolayı yapı önünde de çok ciddi bir azalma meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalarda beton içerisindeki demir donatıların 10 yıl boyunca sürekli su ile temas halinde (binanın su yalıtım problemi varsa çözülmemesi), beton içerisindeki demir donatının çapında %67 aranında azalma meydana gelmektedir. Buda bina kullanım ömründe çok ciddi bir azalma meydana getirmektedir. Bu tarz problem yaşanan binalarda çözüm için biran önce su yalıtım problemlerini çözülmesi gerekmektedir. Su yalıtım problemine çözüm için ise ilk aşamada düşünülmesi gereken su yalıtım uygulamsı, bina etrafında temel kotuna kadar kazı yapılarak toprakla temas eden perde yüzeylerin dıştan yani pozitif yönden yalıtım yapılmasıdır. Bu uygulamayı Temel ve perde su yalıtım uygulamsı sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Eğer Bina etrafını kazmak ve perde yüzeyine dıştan ulaşılamayan durumlarda ise bina içinden yani negatif yönden su yalıtım uygulaması yapılamsı gerekmektedir.
Negatif veya Pozitif Su Yalıtımı Nedir?
Binalarda yapılan su yalıtım uygulamaları pozitif yönden su yalıtım uygulamaları ve negatif yönden su yalıtım uygulamaları diye ikiye ayrılmaktadır. Bunu en basit yöndem ne şöyle düşünebiliriz. Binalara dışardan yani toprakla temas eden noktalardan yapılacak olan su yalıtımlarına pozitif yönden yapılan su yalıtımları, yaşam alanı olan bölgeden yani bina içinden yapılan su yalıtımlara da negatif (içerden) su yalıtımları diyebiliriz. Diğer bir düşünce binaya suyun girdiği yönden yapılan yalıtım pozitif, suya karşı yönden yapılan yalıtımda negatif yalıtımlardır.
Negatif Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Negatif yalıtımı yapılabilmesi için uygulama üzerinden sağlam bir beton olması gerekmektedir. Uygulama yapılacak olan yüzeyinde sıva, boya gibi katmanlar olmaması gerekmektedir. Eğer zeminde bir uygulama yapılacak ise zemin fayans ve şap gibi kaplamaların olmaması gerekmektedir. Negatif su yalıtım uygulamaları sadece ana beton yüzeyine uygulama yapılması gerekmektedir. Eğer oturulan bir dairede negatif su yalıtımı yapılmak istenirse perde duvar yüzeyinde bulunan sıva boya gibi katmanları kaldırılarak ana betona kadar kazınması gerekmektedir. Perde duvar boyunca zeminde en az 50 cm olacak şekilde kırılması ve ana betona ulaşılması gerekmektedir. Kullanılan binalarda bunu yapmak zor ve sıkıntılı olmaktadır. Mesela toprakla temas eden odalarda mutfak, banyo gibi yüzeyler bulunuyorsa, buradaki dolap, fayans kaplama gibi yapı elamanlarının kaldırılması gerekmektedir. Negatif su yalıtım uygulamlarında kristalize çimento esaslı sürme su yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Kristalize su yalıtım malzemeleri, uygulama yapımından sonra beton içersine nüfus ederek, betondaki kapiler boşlukları kristal parçacıklarla kapatarak suyun bina içerisine girişi engelleyecektir. Negatif su yalıtım uygulamaları bazı durumlarda tek başına çözüm olmamaktadır. Eğer uygulama yapılan beton yüzeyinde soğuk derz bölgesi, yapısal çatlaklar veya segregasyonlar bölgeleri varsa bu bölgeden gelecek basınçlı suları tek başına kristalize sürme yalıtımlar durduramazlar. Bu durumlarda ilk önce basınçlı gelen suyun enjeksiyon su yalıtım uygulaması ile kesilmesi ve sonrasında kristalize su yalıtım yapılması gerekmektedir. İç duvar su yalıtımı uygulamalarının başarılı olması yapılacak olan yüzeyin düzgünlüğüne, uygulama yapılacak betonun sağlamlığına bağlıdır. Ne kadar sağlam bir beton yüzeye uygulama yapılırsa su yalıtım uygulama kalitesi o kadar başarılı olacaktır. Su yalıtım uygulama yapılacak olan yüzeyde çok iyi bir temizlik yapılması ve sonrasında su yalıtım uygulamasına geçilmesi gerekmektedir.
Kristalize Negatif Su Yalıtımı Yapılması İçin
- Uygulama yüzeylerinin ana beton olması
- Uygulama yapılacak olan yüzeyde sıva, boya, şap gibi yapı elamanı olmaması
- Uygulama yüzeyinde çok iyi bir temizlik ve tamirat yapılması
- Köşe ve sivri yüzeyler olmaması, varsa yapısal tamir harcı ile düzeltilmesi
- Soğuk derz, segregasyon ve yapısal çatlak varsa ilk aşamada enjeksiyon su yalıtımı yapılması
- Toprakla temas eden bütün yüzeylerin negatif yönden su yalıtım yapılması
- Negatif yönden yalıtımlar zor ve teknik bir uygulama olduğundan teknik ekiplerden destek alınması gerekmektedir.
Sayfamızı PaylaşınEğer Bina etrafını kazmak ve perde yüzeyine dıştan ulaşılamayan durumlarda ise bina içinden yani negatif yönden su yalıtım uygulaması yapılamsı gerekmektedir..
05313564744
|